30.4.2017

Refluksin ja närästyksen hoitopaletti

Tausta ja fysiologia


Mahan sisältö on erittäin hapanta. Happamuus johtuu mahaan erittyvästä mahanesteestä, jonka tarkoitus on pilkkoa ruokaa pienemmiksi osiksi ruoansulatusta varten.

Kun nielet ruoan, se kulkee ruokatorven läpi. Ennen kuin ruoka päätyy ruokatorvesta mahaan, tulee sen kulkea ruokatorven sulkijalihaksen läpi. Tällä lihaksella on tärkeä tehtävä: se säätelee toisaalta ruoan matkaamista mahaan, toisaalta estää ruoan takaisinpääsyä ruokatorveen. Siinä missä mahan seinämä on tiukkaa tavaraa ja kestää happamuuden, ruokatorven pinta on herkempää tekoa. Sille ei tee hyvää jos suuria määriä hapanta mahansisältöä pääsee sinne.


Refluksi


Normaalitilanteessa sulkijalihas toimii hyvin eikä hapanta tavaraa pääse takaisin ainakaan suurissa määrin. Ongelmia syntyy jos sulkijalihas ei toimi kunnolla ja mahan sisältöä pääsee toistuvasti virtaamaan takaisin ruokatorveen. Mahan sisältö voi päästä nousemaan jopa nieluun asti.

Refluksissa hapan mahaneste nousee ruokatorveen. Tämä vaurioittaa ruokatorven seinämää ja voi lopulta jopa haavauttaa sitä. Myös palleatyrä voi aiheuttaa refluksia. On ihan normaalia että refluksia tapahtuu pienissä määrin ja silloin tällöin - refluksitauti taas on kyseessä kun vaikeita oireita on vähintään kerran viikossa tai lievempiä vähintään kaksi kertaa viikossa (Terveyskirjasto).

Oireet


Refluksissa tuntuu kipua tai polttoa rintalastan takana, eli närästystä. Väkevää nestettä voi myös nousta suuhun. Oireita esiintyy eniten:
  • Aterian jälkeen
  • Kumartuessa
  • Kun nostaa jotain
  • Makuuasennossa
Oireet lisääntyvät iän myötä. Toisaalta myös ylipaino lisää oireita. Länsimaissa noin 20 % kärsii refluksista. Raskauden viimeisellä kolmanneksella on yleistä kokea refluksia. Refluksitautiin voi liittyä muitakin vatsavaivoja kuten turvotusta ja ummetusta.

Refluksin hoito


Niin kuin moni muukin vaiva, refluksin hoito on yhdistelmä elintapahoitoa sekä muutamia yksityiskohtaisempia kikkoja. Tärkeimmät elintapajutut ovat:
  1. Ylipaino lisää refluksia joten jos ylipainoa on, painonhallinta on ykköshoitoa.
  2. Tupakointi heikentää sulkijalihaksen toimintaa joten tupakoimattomuus on tärkeää.
  3. Runsas alkoholinkäyttö ärsyttää mahalaukkua joten alkoholinkäytössä kannattaa pitää vähintään kohtuus.
Näiden lisäksi tulee kiinnittää huomiota seuraaviin kohtiin:

Ennen nukkumaanmenoa ei kannata syödä paljoa. Isoa ateriaa ei kannata syödä alle pari-kolme tuntia ennen kun menee nukkumaan. Ylipäätään iltasyömisen välttäminen voi olla toimiva kikka.

Jos syö paljon, mahan sisältöä pääsee helpommin nousemaan ruokatorveen. Refluksista kärsivän kannattaa syödä mieluummin pieniä aterioita usein kuin suuria aterioita harvoin.

Jotkut ruoat ärsyttävät mahaa. Näitä ovat
  • Sitrushedelmät
  • Tomaatti
  • Kahvi
  • Väkevät alkoholijuomat sekä valko- ja punaviini
Joten vaikka sitrushedelmät ovatkin terveellisiä, ainakin osa niistä voi olla hyvä vaihtaa muihin hedelmiin - ainakin ennen nukkumaanmenoa. Kahvin tilalla voi kokeilla teetä.

Osa ruoista vaikuttaa haitallisesti sulkijalihaksen toimintaan. Näitä ovat:
  • Rasvainen ruoka ja erityisesti suklaa
  • Piparminttu
  • Sipuli
  • Kolajuomat
Myös sängyllä on merkitystä. Sängyn pääpuolta on hyvä korottaa 10-15 cm. Tyynyjen pinoaminen pään alle ei yleensä riitä vaan tarvitaan järeämpiä keinoja, esimerkiksi kiilapatja.

Summa summarum


Normaalissa tilanteessa ruokatorven ja mahan välillä oleva sulkijalihas päästää ruoan mahaan muttei enää takaisin. Refluksissa sulkija ei toimi kunnolla ja mahan hapanta sisältöä pääsee nousemaan takaisin ruokatorveen, jopa nieluun saakka. Ylipaino, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö pahentavat oireita joten terveelliset elämäntavat ovat paras ase refluksia vastaan. Koska aterian jälkeen ja erityisesti makuuasennossa mahaneste pääsee muutenkin helpommin virtaamaan ruokatorveen, ei tätä tule ainakaan helpottaa: ateriakoon kohtuullistaminen ainakin illalla, täyden vakaa-asennon välttäminen yöllä sänkypäätyä korottamalla sekä muutamien ruokavalintojen huomiointi kannattaa ottaa mukaan refluksin vastaiseen työkalupakkiin.

2 kommenttia:

  1. Taisin kommentoida väärään paikkaan sivullasi, anteeksi vain. Kännyn ruutu niin pieni, sotkin kohdat. Vissiin.

    VastaaPoista