15.4.2017

Ravitsemuksen peruspalikat kuntoon!



Ruokavalion terveellisyyttä ja omia syömistottumuksiaan pohdittaessa kannattaa pitää mielessä iso kuva ja se millä todella on merkitystä. Ison kuvan kun hukkaa, tarjoutuu tilaisuus hukkua yksityiskohtien viidakkoon. Tällöin helposti unohtuu, millä asioilla on oikeasti merkitystä.

Enemmistö suomalaisten rasvoista tulee kovista, sydän-ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskiä lisäävistä tyydyttyneistä rasvoista.

Suolaa olisi hyvä saada enintään 5 grammaa päivässä - nyt miehet saavat yli kahdeksan, naisetkin reippaasti yli kuusi grammaa.

Kasviksia olisi hyvä syödä ainakin puoli kiloa päivässä - moni ei syö niitä ollenkaan keskiarvon jäädessä jonnekin 200 gramman tietämille.

Sokerinsaanti on melkolailla tasoissa suositellun enimmäismäärän eli 10 % kokonaisenergiansaannista kanssa. Mieluummin tämä olisi selkeästi alle 10.

Kuidunsaanti jää tavoitteista - siinä tulisi päästä reippaasti 30 gramman päiväannoksen paremmalle puolelle.

Osalla kansasta D-vitamiinin, folaatin, raudan ja jodin saanti jää saantisuosituksesta. Tämä voi aiheuttaa luiden heikentymistä, kasvanutta sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä kilpirauhasen laajentumista eli struumaa.

Lisäksi suomalaiset liikkuvat liian vähän. 10 000 askelta tai edes 5 000 tai 7 000 olisi hyvä toteutua kaikilta.

Kun näitä tietoja katsoo, tulee väkisinkin hämmästelleeksi kuinka suomalaisilla on kuitenkin valtava tarve takertua mitättömiin ravitsemuksen ja terveyden yksityiskohtiin. Saanko liikaa lisäaineita? Aiheuttaako maito syöpää? Onko margariinissa lisäaineita? Onko oliiviöljyni antioksidanttipitoisuus varmasti riittävällä tasolla? Mikä vihannes on terveellisin? Mikä liikunta on tehokkainta painonpudotukseen? Mikä on terveellisin superfood?

Tosiasiassa kaikki hifistely kannattaa jättää tuonnemmaksi. Parasta on katsoa itseään rehellisesti peiliin ja pohtia, miten terveellisen elämän perusjutut toteutuvat. Jos toteutuvat, niin hienoa, sitten voi alkaa hienosäätämään ja miettimään sitä kaikista terveellisintä kasvista tai ruokavalion lisäaineettomaksi laittamista. Tsekkaa kuitenkin ensi rasvat, suola, kasvikset, sokeri, kuitu, D-vitamiini, folaatti, rauta ja jodi, sekä riittävä liikunta ja uni, ja vasta niiden jälkeen rupea hommiin pienempien yksityiskohtien kanssa. Kun rakennat talon, ensin tulee laittaa perustukset kuntoon - vasta sitten ripustetaan ikkunoihin nätit verhot. Miksi toimisit terveytesi kanssa yhtään eri tavoin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti