20.4.2016

Miksi laihdutuskuurit eivät toimi?




Kävin keskustelun ystäväni kanssa. Ystäväni kertoi tajunneensa hiljattain, että olin ollut oikeassa neuvoessani häntä laihduttamisessa ja painonhallinnassa. Neuvoni oli ollut ja on edelleen: unohda laihduttaminen ja keskity pieniin, pysyviin muutoksiin kerrallaan. Ystäväni kertoi, kuinka jokaisen muutaman viikon tai kuukauden laihduttamisen jälkeen kuuri päättyi aina täydelliseen mahalaskuun ja herkutteluputkeen. Miksi näin käy? Miksi kuukauden aikana saavutettua viiden kilon painonpudotusta on niin vaikea säilyttää?

Yksi syy on se, että laihdutuskuurin aikana ei päästä pureutumaan ylipainon syihin - mistä ylipainosi todella johtuu? Näitä kutsun myös jokaisen henkilön omiksi painonhallinnan MÖRÖIKSI. Möröt ovat niitä jotka saavat painonhallinnan, liikunnan ja terveelliset elämäntavat katkeamaan, korvautumaan herkuttelulla, sohvalla makaamiselle ja muilla epäterveellisillä jutuilla.

On totta, että sokeri, rasva ja suola maistuvat hyvältä. Tämä ei kuitenkaan ole syy ylipainoon. Nimittäin lähestulkoon jokaisen suuhun ne maistuvat hyvältä - yksilöllisellä ripauksella toki siten että siinä missä toinen tykkää suolaisesta, toiselle maistuu ennemmin makea. Se, että ne maistuvat niin hyvältä, ei ole syy KENENKÄÄN ylipainoon. Syynä ovat möröt.

Painonhallinnan mörköjä on erilaisia. Kuten edellä kirjoitin, möröt ovat niitä jotka suistavat meidät pois terveellisiltä elintavoilta, niiltä joita olemme niin tiukasti päättäneet noudattaa. Eräs hyvin yleinen mörkö on EPÄSÄÄNNÖLLINEN ATERIARYTMI. Jos elämä on liian hektistä eikä aikaa löydy kunnon aamupalalla eikä lounaalle, illalla on karmiva nälkä. Vaikka laihduttaisi 20 kiloa dieetillä, jos elämän hektisyyttä, aikaa ruoalle, ei ole laitettu kuntoon, paino alkaa nousta koska olosuhteet painonhallinnalle EIVÄT DIEETIN AIKANA OLE MUUTTUNEET MIHINKÄÄN.

Tästä päästäänkin oikeastaan koko homman ytimeen. Avainsana painonhallinnassa on asioiden muuttaminen - esimerkiksi olosuhteiden ja asenteiden muuttaminen sellaisiksi että ne tukevat painonhallintaa. Jos halutaan hallita painoa, ensin tulee keskittyä olosuhteisiin, niihin asioihin jotka pitävät ylipainoa yllä. Yksi tai kaksi tai tuhat dieettiä ei muuta olosuhteita, dieetti vain IKÄÄNKUIN HYPPÄÄ NÄIDEN ASIOIDEN YLI. Helposti ajatellaan, että "Kyllä ne sitten korjaantuvat kun on tarpeeksi tahtoa". Menestyksekkäässä painonhallinnassa kilojen putoaminen ei tule ensimmäisenä - ensimmäisenä tulee elämäntapojen ja olosuhteiden muuttaminen. Kilot kyllä lähtevät putoamaan kun on aikaa syödä aamupala, lounas ja tehdä puolen tunnin kävelylenkki päivittäin.

Luettelen seuraavassa yleisiä painonhallinnan mörköjä.

- Lohtusyöminen tai hyvän tapahtuman kunniaksi syöminen. Jos henkilön ylipainon syynä on tapa syödä suruunsa tai palkita itsensä ruoalla, dieetti ei auta mitään. Tällaisessa tilanteessa tulee käydä läpi asian ydintä: miksi henkilö syö suruunsa ja palkitsee itseään ruoalla? Syitä löytyy varmasti yhtä monta kuin ihmisiäkin, eikä pointtina ole ainoastaan syyn kaiveleminen vaan myös se, kuinka tästä tavasta voitaisiin opetella pois.

- Huono parisuhde. Jos parisuhde masentaa, puoliso tuntuu väärältä, pahimmassa tapauksessa pettää tai jopa hakkaa, voimavaroja painonhallintaan tuskin löytyy. Oletko ikinä alkanut laihduttaa vaikeassa elämäntilanteessa, asenteella ”Nyt pudotan ne 10 kiloa vaikka läpi harmaan kiven!”, vain todetaksesi että dieetin jälkeen kaikki kilot alkavat vyörymään takaisin koska tämän hetkisessä elämäntilanteessa vaan on tärkeämpiäkin asioita kuin pari ekstramakkaraa vyötäröllä? Saattaa myös olla niin ettei parisuhde ole suinkaan huono, mutta puoliso ei vaan tajua tukea sinua painonhallinnassa. Molemmissa näistä tapauksista ihan ensimmäisenä tulee laittaa parisuhdeasiat kuntoon, merkitsi se sitten tiukkaa karkkikeskustelua puolison kanssa tai eroamista.

- Huonot ruoanlaittotaidot. Jos ei osaa tehdä mitään terveellistä ja maistuvaa, on painonhallintaakin hyvin vaikea noudattaa. Kukaan ei jaksa elää lopunelämäänsä kanasalaatillla – eikä pidäkään. Onneksi.

- Joku saattaa syödä siksi, ettei ole parempaakaan tekemistä. Toinen syö, koska elämä on niin yksinäistä, kylmää ja masentavaa että ruoka tuo siihen edes jotain lämpöä ja sisältöä. Tällöinkään ei ratkaisuna ole pikadieetti vaan esimerkiksi ensimmäisen tapauksen kohdalla uusi harrastus.

- Lopuksi, syynä voi olla myös yksinkertaisesti se, ettei oikeasti edes halua pudottaa painoa ja olla normaalipainoinen tai hoikka. Haluatko oikeasti kaiken sen mitä miinus 15 kilon mukana tulee? On totta, hoikempana on mukava kävellä vähemmissä vaatteissa kesällä, mutta onko se niistä kaikista ah-niin-ihanista suklaakiloista kieltäytymisen arvoista? Monella painonhallinta tyssää tylyyn faktaan siitä, että se, mitä haluaa elämässä ja painonhallinnassa, ei vielä kuitenkaan ole niin kirkas kuin lukiessa uusinta naistenlehteä tai treenilehteä kauniita vartaloita ihastellen vielä vartti sitten tuntui. Hyvä juttu on se, että näitä asioita voi pohtia ja penkoa. Koko tässä penkomisprosessissa saattaa mennä tovi – toisilla se kestää kymmeniä vuosia, jonka aikana käydään läpi monia epäonnistuneita laihdutusyrityksiä. Jos nämä asiat tuntuvat vaikeilta, niin jotta projektissa ei tarvitsisi viettää kymmeniä vuosia, voi olla järkevää kokeilla penkoa asioita yhdessä koulutetun ravitsemuksen ammattilaisen kanssa. Pätevän ammattilaisen kanssa tulee katsoneeksi ravitsemuksen asioita aivan uudesta näkökulmasta saattaen löytää vastauksia omassa ravitsemuksessa askarruttaviin kohtiin.

Kolme kysymystä loppuun:

1. Mitä sinä haluat?
2. Miksi?
3. Oletko oikeasti valmis tekemään kaiken tarvittavan sen eteen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti