26.8.2015

Parapähkinöistä saa helposti liikaa seleeniä


Vaikka pähkinäsekoituksessa on vain hieman parapähkinää,
siitäkin saa helposti liikaa seleeniä.

Liha, maitotuotteet ja täysvilja ovat suomalaisten parhaat seleeninlähteet. Ne eivät kuitenkaan sisällä eniten seleeniä. Suomalaiset syövät kyseisiä elintarvikkeita niin paljon että niistä saadaan monia muitakin suojaravintoaineita, seleenin lisäksi mm. rautaa, kalsiumia ja jodia. Eniten seleeniä sisältää kuitenkin parapähkinä. Olen nähnyt mainoksen, jossa kehotetaan syömään viisi parapähkinää päivässä seleeninsaantia takaamaan. Onko tässä mitään järkeä?

Parapähkinä on tuhti seleenipommi


Parapähkinä sisältää seleeniä 1917 µg sataa grammaa kohti. Saantisuositus aikuisille on 50-60 µg päivässä. Seleeniä tarvitaan glutationiperoksidaasi-nimisen entsyymin toimintaan. Puutos aiheuttaa sydänlihaksen rappeumaa ja saattaa lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä joihinkin syöpiin. Parapähkinässä on tuhdisti monia muitakin suojaravintoaineita. Esimerkiksi magnesiumia parapähkinässä on jopa pähkinöistä eniten:

Parapähkinässä on seleenin lisäksi monia muitakin
suojaravintoaineita, esimerkiksi magnesiumia.

Myös muita ravintoaineita parapähkinässä on runsaasti. Sataa grammaa kohti parapähkinässä on tuhdisti ravintoaineita mutta suuri seleenin määrä estää nauttimasta niin paljoa. Tästä huolimatta voidaan nähdä että jo hyvin pienillä määrillä, muutama pähkinä, saadaan jo ihan hyvä osuus päivän suojaravintoaineiden saannista. 50 mg kaliumia voi tuntua pieneltä mutta kun miettii että sen saa vain kolmesta pähkinästä, hyötysuhde on mielestäni oikein kelvollinen. Eipä tuo noin 10 % miehen päivittäisestä magnesiumin tarpeestaakaan mikään huono ole:

Parapähkinä sisältää seleenin ja magnesiumin lisäksi 
mm. kaliumia ja rautaa.

Yksi pähkinä painaa noin 2-3 grammaa. Yksi parapähkinä sisältää siis noin 0,025 x 1917 µg = 48 µg seleeniä. Tämä on naisen päivittäisen tarpeen verran.

Seleenin turvallisen päiväsaannin raja on 300 µg. Pitkäaikainen yli 900 µg voi aiheuttaa myrkytyksen. Oireisiin kuuluu muun muassa huonovointisuus ja heikotus.

Jos arvioidaan yhden pähkinän painavan noin 2,5 g, turvallisen päiväsaannin raja ylittyy jo seitsemällä parapähkinällä. Myrkytykseen tästä on vielä matkaa, muttei hirmuisesti - 19 kappaletta parapähkinää riittää. Olen koonnut määrät taulukkoon:

Pähkinöiden määrä (suluissa paino)       Seleenin annostus (µg)
1 (2,5 g) 48
3 (7,5 g) 144
5 (12,5 g) 240
7 (17,5 g) 335
10 (25 g) 480
20 (50 g) 960
40 (100 g) 1917

Taulukosta näkee, kuinka loppujen lopuksi aika pienillä määrillä seleeniä on mahdollista saada todella paljon. Tätä havainnollistaa vieläkin paremmin seuraava kuvio. Seleenin määrä näkyy pylväistä kun taas vaaka-akselilla on parapähkinöiden kappalemäärä sekä paino grammoissa (suluissa).

Jo pari kourallista parapähkinää antaa seleeniä
kymmenkertaisesti päivän tarpeen verran.

Kuten kuva kertoo, jo seitsemän pähkinää antaa seleeniä yli turvallisen päiväsaannin. Olen merkkanut punaisiksi ne pylväät, joilla määrillä seleenin tämä raja ylittyy - oikeastaan jo edeltävä, viiden pähkinän pylväskin kannattaisi värjätä punaiseksi. Tämä siksi että runsaasti maitotuotteita käyttävä henkilö voi saada liikaa seleeniä nauttiessaan tämän lisäksi vaivaiset viisi parapähkinää.

Maitotuotteita runsaasti nauttivalla henkilöllä seleeninsaanti tulee helposti täyteen jo pelkillä maitotuotteilla. Jos tähän palettiin ottaa vielä mukaan runsaan parapähkinöiden nauttimisen, liian suuri määrä saattaa tulla täyteen yllättävänkin nopeasti.

Pähkinöissä, aivan niin kuin muissakin terveellisissä ruoissa pätee vanha viisaus: kannattaa syödä eri laatuja vaihtelevasti. Tällöin ei saa pelkästään terveyttä edistäviä ravintoaineita monipuolisesti vaan myös haitallisten aineiden ja yliannostuksen riski pienenee. Kasvisruokavaliota noudattavalle parapähkinä on erinomainen seleeninlähde. Onneksi vegaanisia seleeninlähteitä on paljon muuallakin:

Vegaani saa seleeniä parapähkinän lisäksi myös
siemenistä, palkokasveista ja täysviljasta.

Ps. Tein arviot kaapistani löytyneiden parapähkinöiden perusteella, jotka punnitsin 2-3 gramman painoisiksi. Parapähkinät saattavat olla isompiakin, jolloin liian suuri määrä tulee täyteen vieläkin helpommin.

Parapähkinä ja seleeni pähkinänkuoressa.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle ravitsemuksesta juttelemaan?


Jos sinulla herää kysymyksiä ravitsemukseen liittyen, olet tervetullut ravitsemusterapeutin vastaanotolleni. Hoidan mm. kasvisruokavaliota noudattavia, vatsavaivoista kärsiviä ja urheilijoita. Pidän vastaanottoa Keskuskadun ja Kampin Terveystalossa. Pidän myös etävastaanottoa joten voit varata ajan etänä tai tulla paikan päälle. Jos kysyttävää, ole yhteyksissä petteri.lindblad1204@gmail.com.

4 kommenttia:

  1. Moikka! Vaikka postauksesi on jo vähän vanha, tämä oli hyvä kirjoitus, koska juuri tutkin tietoa parapähkinöistä. Ja itseasiassa kiinnosti juurikin mm. tuo parapähkinöiden paino ja taulukko oli kuvaava. Kiitos. =)

    Mukavaa kesää sinulle!

    T- Pete

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta tänään että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi. Kiitos palautteesta :)

      Poista
  2. Seleenin määrä kotimaisissa viljatuotteissa on vähentynyt dramaattisesti viimeisen 70 vuoden aikana. Maaperän on köyhtynyt oleellisesti tehoviljelyn aikakaudella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

      Suomen maaperä sisältää niukasti seleeniä ja tästä syystä seleeniä lisätään lannotteisiin.

      Poista